L'estrena de 'Rogue One' ha tornat a portar a primera línia l'univers inesgotable de 'Star Wars', tot i que des de l'òptica d'un spin-off, és a dir, fora de la considerada trama principal. Lluny del que podria semblar, aquesta tàctica fa molt temps que és utilitzada per ampliar la nòmina de fans i -per què no dir-ho?- els guanys derivats d'una saga que, a dia d'avui, sembla creuar la seva enèsima joventut.

Abans d'entrar en el món del film de Gareth Edwards, fem un repàs a alguns moments que, tot i estar fora del cànon oficial acceptat per Disney, han marcat en un moment o altre els fans de la sèrie.

1.- Les Guerres Clon

Una de les crítiques més freqüents a la segona trilogia amb George Lucas al capdavant (Episodis I, II i III) era pel seu to marcadament infantil. Cap dels moviments de Lucasfilm en aquella època van ajudar a rebatre aquesta idea, així com tampoc l´adaptació d´un dels períodes que més tinta havia fet córrer entre els creadors d´històries paral·leles de 'Star Wars': les Guerres Clon.

Aquest mític conflicte, abordat en diverses novel·les, es va traduir finalment l´any 2003 en una sèrie d´animació en què l´estètica toon i el 3D prenien tot el protagonisme. L´univers d´Anakin i Obi-Wan s´allunyava una mica més dels seus seguidors de tota la vida per intentar apropar-se a unes noves generacions que avançaven perdudes entre tants llinatges, aliances i planetes diferents.

La sèrie va tenir tres temporades a Cartoon Network que, malgrat distar enormement de la tsaga original, superaven en molts aspectes la trilogia que va acabar amb La vengaza de los Sith.

2.-Mara Jade, la mitja taronja de Luke Skywalker

En algun moment, l´univers ampliat va decidir donar al jove Luke Skywalker una vida més activa, lluny de les meditacions i els entrenaments per dominar la Força, i fer-li formar una família. I per fer-ho, què millor que una trama a l´estil James Bond, amb una femme fatale redimida contractada per assassinar el jedi.

Així va néixer Mara Jade, una sicària originàriament a les ordres de l´emperador Palpatine, qui en un determinat moment li encarrega la missió de matar Luke. La caiguda literal i metafòrica de Palpatine pel tub del reactor fa canviar les prioritats de Mara Jade, que decideix començar una nova vida com a contrabandista que l´acabaria portant al costat del fill de Darth Vader fins la seva mort, a mans d´un dels fills de Leia i Han Solo que no, no era Kylo Ren.

3.- La mort de Chewbacca

Que els fans prenguin les regnes d´una saga té els seus riscos. Una de les nombroses novel·les ambientades en els personatges i l´ambient de Star Wars tenia com a clímax final la mort del cèlebre wookie davant la trista mirada del seu inseparable Han Solo. El món al revés, vaja.

En una de les versions de la mort del mite, Chewbacca, llavors casat i amb un fill, quedava atrapat en la destrucció del planeta Sempidal, que ell i Han Solo havien intentat salvar infructuosament. Els fets s´ambientaven 25 anys després dels fets de la primera pel·lícula i el pobre Chewie es convertia així en una llegenda al seu Kashyyyk natal.

L´entrada de Disney, però, va eliminar tot allò que quedava fora del cànon oficial i va donar una nova vida al personatge que, de moment, no sabem fins on ni fins quan el durà.

El tòtem homenatge a Chewbacca al seu planeta natal

4.- L´acadèmia jedi

La subtilesa no ha sigut mai el fort de George Lucas... ni dels seus seguidors. El final d´El retorn del jedi, amb Luke presentat com l´ungit per la Força donava peu fins als seguidors menys propicis a fer volar coloms a imaginar el renaixement de l´orde místicogalàctica a mans del pilot rebel.

Allargant la trama més enllà del primer final de la saga, algunes històries situaven el nou mestre al capdavant d´una comunitat formada per dotze deixebles amb els que pretén difondre les seves ensenyances entre els quals n´hi ha un que coqueteja amb el costat fosc.

Malgrat el punt zero que va viure la saga amb l´estrena de l´Episodi VII d´ara fa un any, la misteriosa reaparició de Luke deixa entreveure que alguns aspectes d´aquesta refundació podrien traduir-se en peces del cànon oficial. Quina part? Caldrà esperar.

5.-Els clons assassins de C3PO i R2-D2

L´últim any ha representat una allau constant de novetats que amplien els límits de l´univers galàctic. Entre els més actius hi ha hagut l´editorial Planeta, amb sagues en còmic col·lectives i, fins i tot, individuals per a diversos personatges (Lando, Leia, Poe Dameron, ¿¡Chewbacca?!...).

Com no podia ser d´altra manera Darth Vader és un dels grans protagonistes d´aquesta expansió. En una de les entregues protagonitzades pel lord Sith hi apareixen com a secundaris dos androides -recuperats d´entregues anteriors- que representen versions estripades, agressives i psicòpates dels populars C3PO i R2-D2 i que, tot i passar mig desapercebuts en la trama principal, regalen autèntiques joies com ara la imatge del clon del robot daurant fruint davant la possibilitat de torturar sense pietat un inconscient Luke Skywalker o l´arsenal ocult en els mil i un racons del droide mecànic, aquí reconvertit en una espècie de dàlek.

El droide maligne torturant el pobre Chewbacca

6.- Els Fett: ´pare i fill´ poc canònics

El cas dels caça-recompenses Jango i Boba Fett és d´allò més curiós. Boba Fett va passar de ser un personatge perifèric a la trilogia dels anys 1970-1980, el personatge va passar a tenir una segona vida i una joventut ampliada en les històries paral·leles que van anar sorgint a l´ombra de la trilogia original.

Tan va ser així que el propi Lucas va decidir introduir el ´pare´ a partir del qual va ser clonat l´eficaç mercenari en la segona entrega de tres pel·lícules i intentar explicar els orígens del temut emmascarat volador. Tot i l´intent, només ens va quedar clara una cosa: el destí lligat a morts ignominioses sobre l´arena de tots dos.

En aquest ocasió, tota la mitologia i tota la llegenda que envolta els Fett l´hem de buscar en les novel·les i còmics que van sorgir com a satèl·lits del nucli original.

7.- El conill galàctic i altres meravelles de Marvel

Quedea't amb aquests dos noms: Jaxxon i Don-Wan Kihotay.

L´any 1977 l´actualment totpoderosa Marvel estava en hores baixes. Les vendes de les sèries clàssiques de l´editorial s´havien desplomat i feia falta un cop de geni per salvar la firma de la ruïna. I va arribar. L´adaptació gràfica de la primera pel·lícula de Star Wars va ser un èxit, però ben aviat van arribar els problemes, quan el guió original es va esgotar i va caldre començar a ampliar un univers que tot just acabava de néixer.

Jaxxon el conill verd galàctic

Aquesta primera ampliació va fer arribar als móns de Star Wars personatges tan inversemblants com en Jaxxon, un conill verd gegant armat amb una pistola làser o Don Wan Kihotay, un cavaller errant fanàtic de les històries dels jedi que aspira a convertir-se en un d´ells. Si estàs pensant que aquesta última premissa et sona s´alguna cosa, espera a veure´n l´aparença.

Sí, Don Wan no era altra cosa que un Quixot transportat a una galàxia el nom de la qual no volem recordar. Veure per creure.

8.- Doble (i triple) ració d´ewoks

Telefilm, ewoks i George Lucas com a productor. Vist amb perspectiva, les opcions del que sortís d´aquest còctel no eren gaire llamineres, com a mínim més enllà de la serie B.

Després de convertir-se en el simpàtic (a estones) contrapunt a El retorn del jedi, els ewoks eren en boca de tothom. Quina millor maniobra, doncs, que convertir-los en protagonistes de les seves pròpies aventures? Amb aquest raonament, Lucas i l´ABC es van aliar per presentar el 1984 Caravan of Courage: An Ewok Adventure, el primer dels dos telefilms que protagonitzarien, a banda d´una sèrie també per a la televisió i en les que l´acció lleugera i les aventures familiars eren la tònica dominant i aconseguien el que Carrie Fisher i Harrison Ford no van poder fer: que els ewoks deixessin de ser adorables.

Tràiler de 'Caravan of courage: an ewok adventure'