Borja Espinosa és el turmentat protagonista de l'òpera prima de Sergi Pérez, 'El camí més llarg per tornar a casa', una producció catalana -rodada en català- que s'estrena aquest divendres als cinemes. Miki Esparbé, Sara Espígul o Pol López també participen en la pel·lícula, que transcorre durant un angoixant dia en la vida del protagonista. Les estrenes més cridaneres de la setmana són la nova súper producció de Disney 'Tomorroland. El mundo de mañana' -un film de ciència ficció que protagonitzen George Clooney, Hugh Laurie i Britt Robertson- i 'Son of a gun', thriller australià protagonitzat per Ewan McGregor en la pell d'un presidiari amb plans de reincidir, un rol desconegut per a l'actor escocès.

Un matí Joel troba l'Elvis, el gos de la seva dona, moribund i assedegat. Això l'obliga a sortir de casa, cosa que porta evitant des de fa temps. En deixar-se les claus dins, passarà el dia intentant desesperadament tornar a casa seva, al seu refugi. Aquesta és la sinopsi de 'El camí més llarg per tornar a casa', la primera pel·lícula del realitzador Sergi Pérez. Borja Espinosa n'és el protagonista, però el repartiment inclou també a Sara Espígul, Miki Esparbé, Silvia Esquivel, Mireia Gubianas, Pol López i Maria Ribera.

Espinosa interpreta un jove angoixat que gairebé no surt mai de casa, però que s'hi veu forçat davant del lamentable estat de salut del gos de la seva dona. Sense claus per entrar de nous, el seu dia es converteix en un periple per tornar-hi. L'òpera prima de Sergi Pérez és una producció de 'Niu d'Indi' i 'No hay banda', amb guió del mateix Pérez, Eric Navarro i -el també músic- Roger Padilla.

L'estrena més cridanera de la setmana és una nova creació de la factoria Disney, en aquest cas no de dibuixos animats sinó de ciència ficció. 'Tomorrowland' ('El mundo de mañana') és un títol futurista que descriu l'existència d'un món, en un lloc i un temps desconeguts, conegut com a 'Tomorrowland'. Units pel mateix destí, una adolescent (Britt Robertson) i un brillant inventor (George Clooney) s'embarquen en una missió per intentar descobrir els secrets d'aquest món desconegut.

'Son of a gun' és un film australià que ens presenta Ewan McGregor en un paper que li és poc o gens habitual, el d'un criminal de renom, Brendan Lynch. A la presó on es troba reclòs arriba un jove condemnat per un delicte menor, que per supervivència recorre a la seva protecció. Aquest tracte de favor, però, té un preu: col·laborar en els plans delictius de Lynch i els seus. Primer, haurà de col·laborar en els plans de fuga del criminal, i en compensació, podrà participar en un robatori milionari.

Un segon thriller que s'estrena divendres als cinemes és 'Matar el tiempo', una producció espanyola rodada en anglès d'Antonio Hernández. A la pel·lícula, un auditor d'una multinacional és testimoni de l'agressió a una prostituta comès a casa seva, a través del xat d'ordinador que només uns instants abans estava mantenint amb ella. Consternat pels fets, el protagonista haurà de decidir fins a quin punt s'implica, i si denuncia el cas, posant en perill la seva pròpia seguretat.

Entre el drama i la comèdia

A 'Nuestro último verano en Escocia' el drama i la comèdia s'entrellacen per apropar-nos a una família en crisi que decideix viatjar amb els seus tres fills a Escòcia, a manera de teràpia. Però les promeses vacances de reconciliació deriven en tota mena de situacions conflictives, mals entesos i baralles. Els nens esdevenen protagonistes amb la seva mirada sobre la relació dels pares i les seves pròpies aventures.

Divendres s'estrena també 'Losers', una comèdia juvenil espanyola protagonitzada pels actors novells Artur Busquets, Dani Amor y Rafa Delacroix. Al més pur estil comèdia adolescent de sèrie B, els tres protagonistes decideixen evadir-se de la seva trista vida de "perdedors" assistint a un festival d'estiu, buscant sexe, alcohol i descontrol. En el seu camí, però, es creuaran amb traficants, lladres i sonats de tot tipus que complicaran el seu objectiu hedonista.

I encara en el terreny de la comèdia, si és que es pot catalogar així, arriba 'Una paloma se posó en una rama a reflexionar sobre la existencia' (Lleó d'Or al festival de Cinema de Venècia). Roy Andersson escriu i dirigeix aquesta cinta marcada per un sentit de l'humor força negre i un rerefons dramàtic. Mostra tres trobades poc elegants amb la mort, i un recorregut per situacions humanes dures o inversemblants, a través d'una parella de comercials d'articles de festa que són, al seu torn, dos personatges inquietants.

Per acabar, una pel·lícula de terror i un drama. La nord americana 'It follows', un film de terror psicològic protagonitzat per una jove de 19 anys que, després d'una trobada sexual, comença a tenir visions terribles on imagina que algú o quelcom la persegueix. Les visions no paren de créixer i es fan extensives al seus amics, que volen escapar d'aquest "terror que els persegueix".

Finalment, divendres s'estrena 'La lección', una producció greco-búlgara situada en un petit poble de Bulgària. Allà, Nadezhda, una jove professora, intenta descobrir l'alumne que roba a la seva classe, no per castigar-lo sinó per fer pedagogia sobre què està bé i què no. La paradoxa moral de la pel·lícula és que la professora es veu avocada a endeutar-se amb prestadors, i això planteja si realment ella pot saber "quin és el camí correcte" a la vida, i què és el que està bé i què no.