El director David Cronenberg, pare de llargmetratges com 'Cromosoma 3' o 'The Dead Zone', porta a terme una dura sàtira sobre la indústria cinematogràfica a 'Maps to the stars', una pel·lícula que es va poder veure en el 47è Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i en el qual es va premiar a una de les seves actrius Julianne Moore per la seva interpretació al film. Dues de les estrenes destacades de la setmana són 'Calvary' protagonitzada per Brendan Glesson i el biopic 'Selma' sobre el jove Martin Luther King. Així mateix, Marc Clotet interpreta a Juan Ramon Jiménez a 'La luz con el tiempo dentro' i s'estrena en català el nou film d'animació dels cavallers del Zodíac.

'Maps to the stars' del cineasta David Cronenberg va ser un dels plats forts de la darrera edició del Festival de cinema de Sitges. Un llargmetratge amb un repartiment de luxe format per Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson i John Cusack. En declaracions a l'ACN, el director del Festival de Sitges, Ángel Sala, va destacar que el film tractava "sobre fantasmes que es troben en un món decadent a Los Angeles i és d'un Cronenberg en plena maduresa".

En aquest cas la història se centra en un catàleg de personatges lligats al món del cinema i en la relació traumàtica entre uns pares i els seus dos fills. Un noia amb les parts del cos cremades per un acte de bogeria del passat, una actriu ja envellida que no accepta el pas dels anys o un adolescent actor milionari i turmentat. Personatges que no saben interactuar entre ells i que tots s'hauran d'enfrontar als seus propis fantasmes en un film que va incrementant-se la seva violència al pas dels minuts. I tot això, revestit de molt d'humor negre i moltes referències cinematogràfiques al guió.

Una de les estrenes destacades és la irlandesa 'Calvary' de John Michael McDonagh protagonitzada per Brendan Gleeson, qui es posa a la pell del pare James, un bon sacerdot que s'enfronta a una angoixant situació provocada per un dels seus feligresos qui durant una confessió l'amenaça de mort. De fet, la seva fe religiosa serà posada a prova en una dura setmana en la qual es preguntarà si tindrà el valor de fer front al seu propi calvari.

Més enllà del suspens del film, un dels seus principals atractius és la interpretació de Gleeson, qui ha actuat en destacades pel·lícules com 'Braveheart', 'Michael Collins', 'The general', 'El irlandés' o tres films de la saga de Harry Potter.

'Selma'

Aquesta setmana també s'estrena 'Selma' del director Ava DuVernay, que retrata a un jove Martin Luther King (David Oyelowo) i la marxa que va emprendre des de Selma a Montgomery, Alabama, l'any 1965 en defensa dels drets civils i per a fer campanya per a la igualtat del dret a vot, el que va portar al president Johnson a firmar la llei sobre el dret a voto aquell mateix any. En aquesta edició dels Oscar, no va aconseguir el premi a millor pel·lícula a la que estava nominada, però sí se'n va endur el guardó a millor cançó per 'Glory'.

Per altra banda, aquest divendres s'estrena en català el film d'animació 'Els cavallers del Zodíac. La llegenda del santuari' amb la direcció de Keiichi Sato, un film basat en els clàssics dibuixos d'animació. En aquest cas, la història se centra en una noia que es veu aclaparada pels seus misteriosos poders. Ella es diu Saori Kido i està destinada a convertir-se en la reencarnació d'Atenea i defensar la pau i l'amor custodiada pels seus cavallers. L'anomenat Patriarca però tindrà uns plans ben diferents per ella.

Marc Clotet es posa a la pell de Juan Ramón Jiménez

Antonio Gonzalo és el director de 'La luz con el tiempo dentro', que intenta ser un viatge per la vida i l'ànima de Juan Ramón Jiménez. Ell no només és el protagonista, sinó el narrador. D'aquesta forma s'ha extret tot el material possible de la seva vida i obra i s'ha intentat que el poeta parli amb la seva pròpia veu. De fet, gran part del discurs està tret de la seva biografia, la seva poesia i prosa. L'actor català Marc Clotet es posa a la pell del poeta en aquest biopic que comparteix repartiment amb Lucas Diego Arredondo, Carlos Álvarez-Novoa i Ana Fernández.

Aquesta setmana s'estrena la comèdia 'Perdiendo el norte' del director i guionista Nacho García Velilla. La història compta amb els actors Blanca Suárez, Julián López, Yon González , José Sacristán, Malena Alterio, Miki Esparbé, Úrsula Corberó i Javier Cámara. Els protagonistes són Hugo i Braulio, dos joves amb formació universitària, cansats d'una Espanya que no és capaç de donar-los-hi feina i un futur, decideixen anar a Alemanya. No obstant això, descobriran que no tot és tan fàcil en el seu país d'acollida i que pot esdevenir fins i tot en un autèntic malson.

'Refugiado' és un drama dirigit per Diego Lerman realitzat entre Argentina i França amb els actors Julieta Díaz, Sebastián Molinaro, Marta Lubos i Valentina García Guerrero. Matías és un nen de set anys que al tornar a casa d'una festa d'aniversari es troba a la seva mare, Laura, inconscient al terra. Quan ella recupera la consciencia decideix escapar amb el seu fill a un refugi per a dones maltractades. Allí passaran 48 hores fins que ella decideix refer la seva vida en un altre lloc. El film es relata sobre tot des dels ulls del nen Matías que veu com el perill va formant part de la seva vida i de la seva mare.

'En tercera persona'

A 'En tercera persona' de Paul Haggis tres històries d'amor tenen lloc de forma simultània en tres ciutats diferents: Nova York, París i Roma. En una d'elles, un escriptor novaiorquès (Liam Neeson) acaba de separar-se de la seva esposa i es troba a París on manté una relació problemàtica amb la seva amant (Olivia Wilde). A la segona, una mare de Nova York (Mila Kunis) nega taxativament ser la responsable d'un accident que gairebé li costa la vida al seu fill davant les queixes del seu marit (James Franco). I a la tercera, un empresari (Adrien Brody) s'enamora d'una gitana (Moran Atias) i participa en l'alliberament de la filla del seu amant, que ha segrestat un mafiós.