En contra del que es podia preveure, la nissaga iniciada amb El planeta de los simios està més viva que mai. Després d’una llarga decrepitud, i que Tim Burton gairebé l’enterrés per sempre més, dos nous films l’han reviscolada amb recaptacions notables i un enorme consens per part de la crítica. De fet, fa goig rellegir les reaccions de la premsa especialitzada en les quals s’elogia la intel·ligència i l’emotivitat d’una proposta que amplia les ambicions del film anterior acompanyada per un veritable triomf dels més encertats efectes especials.

En paral·lel, la resposta del públic no podria ser millor: 72 milions de dòlars en la seva primera setmana d’exhibició als Estats Units. El amanecer del planeta de los simios s’inicia amb la Terra devastada per un virus que els mateixos humans han generat i que ha provocat que els pocs supervivents fugin de l’horror. Simultàniament, una nació de simis evolucionats comença a imposar-se, liderats per César, i inicien els fonaments del que ha de ser la seva pròpia civilització. La guerra entre tots dos bàndols sembla inevitable, però un petit grup d’humans intentarà convèncer César de les bondats de la seva peculiar raça.

Dirigeix el film Matt Reeves, qui ja es va ficar tothom a la butxaca amb Monstruoso i el savi remake de Déjame entrar, dues cintes que, com l’estrena d’avui, aconsegueixen dignificar el gènere fantàstic amb un estil cinematogràfic madur i suggerent. Reeves va assumir la cadira de director quan Rupert Wyatt, el realitzador de l’anterior proposta, no va acceptar les ajustades dates de rodatge, una situació que cada cop és més tristament habitual a Hollywood.

L’èxit d’El amanecer del planeta de los simios ja ha fet que s’hagi anunciat un nou lliurament de la nissaga, que escriurà i dirigirà Reeves, per al 2016. El cineasta de Nova York ha encertat a donar més vida al protagonista de l’anterior film, César, que interpreta un Andy Serkis que sembla més consolidat que mai en la indústria de Hollywood, malgrat que el públic li vegi poques vegades la cara, darrere de les recreacions digitals. Ell és l’únic membre rellevant del repartiment original que repeteix en el film d’avui, però en el qual se sumen intèrprets tan interessats com l’anglès Gary Oldman (Drácula), un habitual de les nissagues com El caballero oscuro o el nou Robocop; Jason Clarke, l’home que intenta dialogar amb César, vist darrerament a El gran Gatsby; Toby Kebbell (War Horse), Keri Russell, vinculada amb Reeves per la sèrie Felicity, i Kodi Smit-McPhee, protagonista de Déjame entrar, també de Reeves.

James Franco, que va encapçalar El origen del planeta de los simios, té aquí només una intervenció en un enregistrament del passat, però l’actor de Spring breakers no sabia que apareixia en el metratge quan el nou film es va estrenar. El amanecer del planeta de los simios és la primera pel·lícula de tota la nissaga que es roda i s’estrena en tres dimensions.