Hi havia una vegada un poble de l'Anoia anomenat Sant Martí de Tous que durant un cap de setmana a l'any transformava els carrers de la vila en un escenari on les llegendes dels Països Catalans cobraven vida. Així podria començar el relat que expliqués arreu del territori la història d'un municipi que gràcies a un festival sobre llegendes populars que s'han anat transmetent de generació en generació aconsegueix quadruplicar la població i ser un altaveu per donar a conèixer aquests relats que bar-regen fantasia, realitat i tradició.

Aquest cap de setmana se celebrarà la 8a edició del Festival de Llegendes de Catalunya (FesLleCat), l'únic que es fa al país sobre aquesta temàtica. El certamen va néixer arran de les nombroses llegendes populars que hi havia al poble, i el seu objectiu principal és recuperar les històries que coexisteixen als Països Catalans en diferents formats artístics, com per exemple el teatre, la dansa i la literatura.

Enguany inclourà la presència d'actors de renom de l'escena catalana, com Roger Coma i Victòria Pagès, la pallassa Pepa Plana i també l'autora igualadina Raquel Riba, creadora del personatge de còmic Lola Vendetta. El certamen ha programat 21 activitats, les mateixes que l'any passat, i algunes es repetiran en diferents horaris. Des de l'organització, esperen superar els més de 4.000 visitants.

«El festival ocupa un lloc en el panorama cultural popular que no existia abans i que la gent esperava. Per això omplen el poble i es nota que se l'estimen», destaca el director artístic de FesLleCat, Sergi Vallès. Opina que té tan bona rebuda, en part, perquè aquestes històries serveixen per explicar elements del passat del territori. «Les llegendes parlen sobre els nostres rius, les muntanyes, els paisatges... També n'hi ha de fantàstiques com les de les bruixes catalanes que van estar en molts indrets de Catalunya. Expliquen la nostra història i a nosaltres mateixos».

Vallès no pateix per si a mesura que van passant les edicions s'esgoten les llegendes que protagonitzen les activitats del certamen. «Van apareixent històries sota les pedres. Catalunya és un país de llegendes», assegura el director artístic del festival. I n'hi ha per a tots els públics, destinades a un àmbit familiar i adult. En aquesta edició han potenciat més la pluralitat dels relats i les propostes més contemporànies, com la de la Montserrat Escopinya, que explicarà les llegendes a través de la màgia, i les històries de dones catalanes a càrrec de la irreverent Raquel Riba. «La gent ens havia demanat molt que també volien propostes per a adults, i de llegendes n'hi ha de tot tipus. Vam veure que era factible i que era un atractiu per al certamen. A més, hem fet una programació que combina propostes de narrador a cau d'orella com els Racons de Llegenda i altres activitats més contemporànies com les actuacions de Roger Coma i Pepa Plana».

L'Apagada del Misteri

El plat estrella del FesLleCat és l'Apagada del Misteri, que reuneix cada any un miler de persones i que es durà a terme la nit del dissabte. En aquesta activitat, s'apaga l'enllumenat públic i unes 6.000 espelmes s'encarreguen d'il·luminar tot el nucli antic del municipi. Els espectadors hauran de seguir la llum que projecten les espelmes per anar escoltant les diferents llegendes misterioses amb les quals es van topant i que són escenificades per desenes d'actors locals. El recor-regut finalitzarà al pati del castell de Sant Martí de Tous, on hi haurà Victòria Pagès. L'actriu, que apareix actualment en la sèrie de TV3 Nit i Dia , interpretarà la darrera llegenda, Terra Erma , una història escrita per Blanca Torà i que va ser premiada en el certamen literari de Sant Jordi del poble.