Aquest cap de setmana el Teatre de l´Aurora estrena una nova temporada amb alguns dels grans títols de la cartellera catalana dels darrers mesos. I ho fa amb la multipremiada multipremiada Ragazzo, de Lali Álvarez, una peça teatral que ha rebut l´aplaudiment i el reconeixement unànime del públic i la crítica i, enre altresm guardons tan importants com el Premi de la Crítica 2015 al Millor Espectacle per a Joves i a l´Actor Revelació, i Premi Serra d´Or a l´Espectacle Teatral de 2015. Després de passar per Igualada, Ragazzo farà temporada al Teatre Lliure de Barcelona on, abans de la seva estrena, ja hagut de prorrogar per haver penjat el cartell d´ exhaurides totes les localitats.

L´obra trasllada els espectadors a Gènova, l´estiu del 2011. Concretament a un espai okupat i transformat en una acollidora vivenda per uns joves que participen al Fòrum Social Mundial, un marc en el qual mig milió de persones debaten per construir un món millor. El fòrum se celebra en paral·lel i com a rèplica de la cimera del G8, formada pels líders mundials. Aquell estiu, el continent viu les restriccions de drets socials més grans des de la Segona Guerra Mundial: es tanquen les fronteres, se suspèn el Tratctat de Schengen... A Gènova, es prohibeixen les manifestacions i, fins i tot, estendre roba als balcons. La ciutat és ocupada per milers de policies i militars. Identificacions. Detencions. Carlo Giuliani és un d´aquests joves, un ragazzo de 23 anys. Té vacances i temps per llegir, per enamorar-se, per llegir, per viure una nova primavera a l´estiu. El seu destí, però, quedarà marcat quan decideix participar en una acció pacífica de desobediència civil amb la Columna dels Desobedients: violar el confinament de la "Zona Rossa", la línia vermella que separa la ciutat dels líders mundials del G8. Enmig dels disturbis, el jove Carlo rep un tret el cap d´un carabineri i és atropellat per un vehicle policial. La seva mort va generar una gran polèmica a nivell internacional i han convertit el ragazzo en una icona dels moviments antiglobalització.

Tal i com explica Josep Maria Ribaudí, espectador del Teatre de l´Aurora i membre de la Comissió de Programació de la sala igualadina, "l´obra ens parla d'aquests fets, però no els relata com si fos un atestat policial, ni la reflexió d'un grup de determinada opció política, ni el relat d'un historiador; ens ho explica la persona assassinada, i passa com en les novel·les escrites en primera persona, que són molt més convincents que les que ho fan en tercera omnipresent".

Ragazzo és un crit a la vida, a la dignificació de les històries personals i, a la vegada, a la reivindicació de la memòria col·lectiva i d´una Història que els poderosos mai escriuran per al poble. A Ragazzo -brillantment interpretada per Oriol Pla- ressonen preguntes com ara què podem fer davant l´amenaça? Té legitimitat un govern que s´ha de blindar per decidir? Qui (i per a què) fa servir la violència? Què és la impunitat? Un altre món és possible? "S'ha de ser de pedra, com una estàtua, per no emocionar-se i indignar-se a mida que avança la representació", remarca Ribaudí.

Horari i venda d'entrades

Les representacions de Ragazzo, tindran lloc divendres 13 i dissabte 14 de gener a les 21 h. i diumenge 15 de gener a les 19 h. Com és habitual, després de la funció de divendres, els espectadors podran compartir les seves opinions en una tertúlia que obrirem amb els membres de la companyia. Les entrades 15 € i 12 € (amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l'Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. Més informació a www.teatreaurora.cat.