Públic, entorn i artistes. Aquests són els tres pilars diferencials del Paral·lel Festival, un nou certamen de música electrònica amb vocació internacional que ha nascut enguany i que se celebra per primer cop aquest cap de setmana a Guardiola de Berguedà. La cita, sorgida de l´impuls de tres amics aficionats a aquest tipus de música -membres de l´associació cultural Owling Events- congregarà a la localitat al voltant de 1000 persones, la meitat de les quals estrangeres, i 16 artistes d´arreu del món que hi actuaran durant tres dies, des d´avui fins diumenge.

«Després d´haver estat en molts festivals, buscàvem un concepte diferent», explica Fèlix Beltran, cofundador i codirector d´aquesta iniciativa. Amb la intenció, doncs, de trencar els esquemes i les idees preconcebudes que s´associen normalment a aquest tipus de certàmens electrònics, els organitzadors han volgut allunyar-se del model dels macrofestivals i dur a terme «un projecte en un entorn natural, lluny de les ciutats, amb un públic limitat i un estil de música electrònica techno, d´ambient i experimental, un àmbit del qual tampoc hi havia gaire oferta a la zona». Així doncs, i més enllà de la petjada del Sònar, els tres organitzadors s´han inspirat en una iniciativa molt semblant que té lloc al Japó i en un festival de Bulgària, que se celebra a la muntanya. «En aquest hi vam estar, i va ser un punt d´inflexió que ens va animar a tirar endavant el Paral·lel. Vam estar buscant emplaçaments arreu de Catalunya durant molt de temps i, a través d´un contacte de Berga, ens vam decidir per la zona de Cal Companyó, a Guardiola».

De moment, el resultat és una primera edició que ja ha venut al voltant de 850 entrades i que inclou una selecció musical de 40 hores a càrrec de discjòqueis nacionals i internacionals de l´escena més independent. «N´hi ha quatre d´espanyols i la resta són de fora. Destaquen especialment els tres artistes que tancaran la nit de demà: el suec Abdulla Rashim, l´anglès Shifted i el belga Peter Van Hoesen», assegura Beltran. Les actuacions, diu, «seran majoritàriament de dia, perquè el lloc és molt bonic i s´ha d´aprofitar». Pel que fa al públic, hi haurà gent de 28 països diferents, així com «moltes persones vingudes de Barcelona, Madrid, el País Basc o Andalusia. S´han omplert 5 autobusos, que sortiran des de la capital catalana, i s´ha animat els assistents a compartir cotxe. Fins dilluns, podran estar a la zona d´acampada que hem habilitat», explica l´organitzador. La mitjana d´edat dels participants és de 31 anys, una xifra més alta que la del públic de la resta de festivals de música electrònica. Això, segons Beltran, demostra que «segurament es tracta de gent amb un cert bagatge que busca propostes noves. Esperem que hi hagi un bon ambient».

En l´edició d´enguany hi haurà 38 mitjans acreditats, també d´arreu del món -provinents de països com Macedònia, Noruega o França-, i es tindrà la col·laboració de Radio3, que gravarà algunes de les sessions. A més, 32 voluntaris treballaran pel bon funcionament de la cita, que també ha contractat una vintena de persones «És una iniciativa sense ànim de lucre; tots els beneficis es revertiran en futures edicions. L´única font d´ingressos és la venda d´entrades i el consum de barres, perquè no tenim patrocinadors», explica l´organitzador.

Implicació amb el territori

Una de les claus per les quals la trobada se celebra a la localitat berguedana és la bona disposició del consistori. «Hem treballat conjuntament amb l´Ajuntament de Guardiola i amb el Konvent; també amb diversos distribuïdors i empreses locals. Volem que el festival tingui un impacte positiu en l´economia de la zona, i situar Guardiola al mapa en l´àmbit internacional. És un projecte a llarg termini, que esperem que duri molts anys», assegura Beltran, que afegeix que «un dels artistes que actuarà diumenge al festival és el berguedà Samuel M, que forma part del col·lectiu La Comunidad de Gironella».

Al mateix temps, es vol que el respecte per l´entorn sigui una de les premisses bàsiques. Per minimitzar l´impacte, es repartiran cendrers de butxaca i bosses d´escombraries, i de cara al futur es vol mantenir el format «petit», sense que el públic sobrepassi mai les 1.000 persones. «Encara que la proposta creixi, és important limitar l´assistència per tal que tothom estigui més còmode», diu Beltran.

Lloc: Cal Companyó, Guardiola de Berguedà.

Dies i hores: divendres, de 19 a 3 h; dissabte, de 10 a 3 h; i diumenge, de 10 a 19 h.

Entrades: 59 euros anticipades, a través del lloc web parallelfestival.com ; 69 euros a taquilles. Inclou accés al recinte d´actuacions i a la zona d´acampada.