El músic i activista basc Fermin Mugurza inaugura dimarts a l´Arts Santa Mònica l´exposició ´Black is Beltza´, on recrea l´univers de la novel·la gràfica homònima publicada el 2014 amb Harkaitz Cano i Jorge Alderete. L´origen del projecte -amb ramificacions musicals i cinematogràfiques- és l´episodi de censura de què van ser víctimes dos gegants bascos negres quan l´any 1965 se´ls va prohibir desfilar pels carrers de Nova York amb la resta de la comparsa. A la ficció, Muguruza fa aparèixer aquell i altres fets històrics de les darreries dels 60 que l´han marcat i que dibuixen una "cartografia de resistències". A banda de la mostra, l´artista realitzarà una residència de tres setmanes al centre, i hi haurà activitats paral·leles dins i fora de l´equipament.

L´univers de ´Black is Beltza´ aterra aquests dies a Barcelona amb diverses expressions. La principal, l´exposició a l´Arts Santa Mònica (inaugurada anteriorment a Bilbao), que trasllada elements de la novel·la gràfica homònima, apunts biogràfics de l´autor i context històric de l´època en què està ambientada a les parets del centre d´art.

En paraules de l´activista cultural i col·laborador de Fermin Muguruza, Joni D, en aquest desembarcament, l´exposició és "l´epicentre del terratrèmol, que s´estén amb diverses rèpliques algunes de les quals ja han tingut lloc". Es referia, entre altres, a activitats lligades a la mostra que tindran lloc els propers dies. Com ara la projecció del documental ´Héroes invisibles´ (sobre la participació poc coneguda de soldats negres en la nord americana Brigada Lincoln que va lluitar a la Guerra Civil espanyola), una master class de dansa agro funk, una xerrada sobre hip-hop en lau femenina, o la projecció del documental ´New Orleans is Beltza´, entre altres.

Pel coordinador d´aquestes activitats, té tot el sentit que el desembarcament de Mugurza a Barcelona tingui forma de "teranyina", perquè la presència i activitat de l´artista "sempre ha estat així: multidisciplinari en allò artístic i present en molts espais". Complementàriament, Fermin Muguruza ha estat convidat per l´Arts Santa Mònica ha protagonitzar una residència artística de tres setmanes durant les quals podrà treballar i crear al seu aire.

Muguruza s´ha mostrat avui "emocionat" de poder portar aquest projecte a Barcelona, una ciutat amb la que l´uneixen molts lligams, i certa complicitat. "Ser convidat a l´Arts Santa Mònica per fer l´exposició i per crear coses és un crit contra la censura, perquè a Barcelona sempre he estat ben acollit però encara avui, quan faig una presentació a l´estat espanyol soc víctima d´alguna censura".

L´activista i artista basc, ha exposat també que ´Black is beltza´ és un bon exemple de com en un moment determinat de la seva vida va necessitar ampliar horitzons més enllà de la seva faceta musical. "Necessitava noves maneres d´expressar l´intent de canviar el món, a través de la creació, i aquí va venir el documental musical, la cinematografia, el cartellisme i la il·lustració i fins i tot darrerament la dramatúrgia, com heu vist amb l´Albert Pla" (a ´Guerra´), ha senyalat.

Tornant a l´exposició, la mostra es pot visitar a la planta baixa de l´Arts Santa Mònica fins a finals d´agost. Conté, d´una banda, reproduccions a gran escala de vinyetes de la novel·la gràfica, però es complementa àmpliament amb documentació biogràfica de Muguruza, i també dels episodis i fets històrics que apareixen -més o menys directament- a la novel·la, amb referències principalment a l´any 1967.