El CosmoCaixa inaugura dimecres una rèplica de l´exposició ´Wildlife Photographer of the Year´, del Museu d´Història Natural de Londres, on es mostren les millors fotografies del concurs homònim que convoca anualment aquesta institució juntament amb la publicació BBC Wildlife Magazine. A Barcelona arriben 100 instantànies seleccionades pel museu londinenc en base a la petició del CosmoCaixa que fossin aquelles que més "estimulessin la defensa de la biodiversitat i la cura del medi ambient", ha explicat el director de l´àrea de recerca i coneixement de la Fundació ´la Caixa´, Jordi Portabella. Entre les imatges exposades hi ha les dues guanyadores del 2015, de Don Gutoski i Ondrej Pelánek.

L´exposició al CosmoCaixa inclou 100 fotografies de naturalesa realitzades per fotògrafs amateurs i professionals de 96 països, una selecció a càrrec del propi Museu d´Història Natural de Londres entre els millors exemples de les 42.000 instantànies rebudes en la darrera edició del concurs. El certamen de l´equipament i la revista ´BBC Wildlife Magazine´ es va convocar per primera vegada el 1965 i amb els anys s´ha convertit en un fòrum mundial de referència quant a la fotografia de naturalesa.

Les fotografies exhibides no només s´han seleccionat pel seu interès fotogràfic o la seva bellesa estètica, sinó que el CosmoCaixa vol posar en valor la capacitat de les imatges de "crear consciència" sobre la importància de la biodiversitat. La selecció d´imatges, doncs, són al parer de Jordi Portabella -actual director de l´àrea de recerca i coneixement de la Fundació ´la Caixa´- un bon "estímul" sobre la necessitat de defensar la biodiversitat i la "cura del medi ambient".

Les imatges s´organitzen en quatre categories diferenciades: diversitat terrestre, entorns terrestres, primeres fotos i disseny terrestre. Una de les particularitats de la mostra és que les fotografies estan ´retro il·luminades´, és a dir, que la llum prové de l´interior del marc on estan col·locades. Així es respecta al màxim la seva visualització, com si dels originals es tractés, ha destacat Portabella.

Entre les fotografies escollides s´hi troben les dues instantànies guanyadores dels dos grans premis, Fotògraf de Natura de l´Any 2015 i Jove Fotògraf de Natura de l´Any 2015. El primer és Don Gutoski, per la fotografia ´A tale of two foxes´, imatge captada al Parc Nacional de Wapusk, al Canadà, en què una guineu roja caça una guineu blanca (una escena que parla del canvi climàtic, perquè és fruit del desglaç que la guineu roja amplia el seu territori convertint la guineu àrtica en una possible presa).

El premi jove va ser pel txec Ondrej Pelánek, de 14 anys, que amb la seva càmera va captar a Noruega una escena de baralla entre batallaires mascles per les femelles de la zona.