El Teatre Coliseum acull aquests dies una àmplia mostra de rèpliques originals dels famosos guerrers de Xi´an, en l´exposició internacional ´Terracotta Army´. Gairebé 150 figures a escala humana i diversos objectes pertanyents al mateix jaciment arqueològic descobert el 1974 ocupen la platea del teatre i transporten el visitant a la Xina de l´any 2010 a de C., a prop del mausoleu del primer emperador, Quin Shi Huang, on van ser enterrades 7.000 figures de guerrers i cavalls de terracota a mida real per protegir-lo. "Són un autèntic desafiament per a l´arqueologia i un fenomen sorprenent del passat sobre el qual no tenim totes les respostes", apuntava el comissari Javier Sierra aquest dimecres.

´Terracotta Army´ és una exposició internacional itinerant que viatja pel món, amb l´aval del govern xinès, per mostrar aquest descobriment arqueològic relativament recent (1974) que remet a l´any 210 abans de crist.

Els guerrers de Xi´an són un conjunt de més de 7.000 figures de guerrers i cavalls de terracota a mida real, que van ser enterrats a prop de l´autoproclamat primer emperador de la Xina de la dinastia Qin, Qin Shi Huang, el 210-209 a. de C.

Barcelona ja va ´descobrir´ la seva història en el context del Fòrum de les Cultures 2004. A diferència d´ara, aleshores van viatjar a la ciutat algunes de les figures originals dels guerrers. L´exposició que es pot veure aquests dies al Teatre Coliseum, en canvi, mostra rèpliques "originals" fetes sobre motllos de les autèntiques, amb materials extrets de la mateixa regió de Xi´an. La diferència, també, és el gran nombre de figures i peces (unes 150) i la varietat de guerrers que es mostren.

Un dels destacats de l´exposició és un un diorama a tot color del fossat original que representa l´enorme mida de l´excavació, on hi ha col·locats desenes de guerrers replicant la seva disposició original. A banda de les figures humanes i els cavalls, la mostra inclou també armes, joieria, eines d´ús quotidià i art. Completa l´exposició un documental cinematogràfic de 35 minuts de duració que relata la intrigant història del descobriment de l´Exercit de Terracota per uns grangers xinesos el 1974, ara fa 40 anys.

Pel comissari de l´exposició a l´estat espanyol, Javier Sierra, aquell descobriment "és un autèntic desafiament per a l´arqueologia i segueix sent un d´aquells fenòmens sorprenents del passat dels quals no tenim totes les respostes", admet. Per Sierra, aquest conjunt és, de fet, "el puzle arqueològic més gran de tots els temps".

Sierra ha destacat que a l´exposició el visitant té ocasió d´endinsar-se "en un laberint d´imatges", i conèixer, per exemple, que els guerrers descoberts el 1974 no es van trobar tal i com avui es mostren. "No n´hi havia cap de sencer, havien estat tots destruïts en una revolta camperola l´any 206 abans de Crist", revela.