1808 Crònica del paper socarrimat és el títol de la 59a edició de la Innocentada de Manresa, que s´estrena avui (21 h) al teatre Conservatori i de la qual es faran sis representacions entre aquest i el proper cap de setmana. La història, amb la qual el manresà Joan Barbé va guanyar el 8è concurs de guions, es basa en un episodi històric: la rebel·lió contra els invasors napoleònics que va comportar la crema del paper segellat. Amb els protagonistes i escenaris amb els quals se serveix la farsa, sembla un d´aquells acudits de francesos, anglesos i espanyols, que en aquest cas són Borbons sorgits dels quadres que va pintar Goya. I la història es transforma en vodevil amb un triangle amorós que protagonitzen el general Schwartz (Pere Font, també director del muntatge), el duc de Wellington (el mateix Barbé) i la bacallanera Agustina (Maribel Montardit). I què està en discussió? Una corona!

Barbé reconeix que l´obra «és difícil, perquè és d´època, perquè hi ha cinc escenaris, i perquè s´ha de coordinar molta gent», però alhora es mostra «content de la feina feta per part de tothom i estic convençut que sortirà bé. El públic riurà i també coneixerà els fets d´una història important per a Manresa». Per la seva banda, el santjoanenc Pere Font, que s´encarrega de la direcció general per tercer any consecutiu, també destaca l´esforç fet per la vuitantena d´actors i ballarins amateurs. Perquè, com és habitual, a banda de la representació teatral, la Innocentada es nodreix de les coreografies de l´esbart de l´Agrupació Cultural del Bages. «Assagem a les nits, cansats després de la feina, i enguany hem estat tots molt constipats», apunta el director.

Enguany, com que torna a fer doblet de director-actor, ha tingut com a ajudant de direcció Àngels Torrens. «Últimament hem coincidit en les obres L´art de la comèdia i El diari de la Martina, sobre la violència de gènere, i hem fet confiança i amistat. A més, ens complementem, ella posa seny i jo sóc més de rauxa». El seu cavall de batalla és «mantenir el ritme dels actors i que els canvis d´escenari siguin ràpids». L´escenografia la torna a signar Albert Serra.

Una família

Font ha passat per «una revista del cor» (L´alcalde i la cupletista, de Joan Barbé), per «una obra espiritual» (Francesc, véns o no véns, d´Ernest Macià) i per «una novel·la històrica» (1808 Crònica del paper socarrimat, altre cop de Barbé), i ha disposat d´un elenc que té «condicionants agradables, com ara tenir actors que són una institució i que la gent ja espera [com Enric Macià, que intervindrà en la que serà la seva 50a Innocentada; i Paquita Blanch, una veterana de 83 anys] i famílies senceres. Jo ja fa molts anys que hi vaig sortir i hi ha gent que encara hi és o bé hi surten els seus fills. És un ambient de família, però no tancat, i darrere de l´escenari sembla les rambles!».

Enguany, amb una obra eminentment coral, qui serveix d´enllaç vertebrador de la història és una bacallanera manresana «lluitadora, avançada a la seva època», destaca Maribel Montardit, l´actriu manresana encarregada d´interpretar-la. Per a ella, «el paper és un caramel i, si bé primer em va fer respecte, ara el faig molt de gust». És la seva tercera Innocentada, després de fer els papers de la periodista Pili Nyogui i d´Ana Botella. Formada als Carlins, fa set anys que participa als Pastorets amb les seves filles i enguany tota la família sortirà a escena a la Innocentada: el seu home Josep Voserrais i les nenes, Aina i Laia.

Fitxa:

Teatre Conservatori. Mestre Blanch, 4. Manresa.

Divendres i dissabte, a les 21 h; i diumenge, a les 18 h. També els dies 22, 23 i 24 de gener.

Text: Joan Barbé.

Direcció: Pere Font.

Coreografies: Mariona Codina, Pau Codina, Ferran Esquirol, Jordi Gros, Ariadna Guitart, Anna Llobet, Jesús Martínez i Sònia Serra.

Entrades: 16 euros (14 euros amb descomptes). Venda a les taquilles del Kursaal, al 93 872 36 36 i a la pàgina web www.kursaal.cat. I una hora abans de cada funció al teatre Conservatori.