Un homenatge a una dècada de música en directe -i tres discos al sarró- i una mirada al futur per ensenyar material nou sortit del forn. La gira dels primers deu anys d´existència de la banda manresana Sherpah arrenca aquesta divendres a la nit a El Sielu amb l´objectiu de recordar, sense nostàlgia i amb molta festa, un trajecte que inclou més de quatre-cents concerts en directe i que es repetirà en vuit localitats d´arreu de Catalunya i de l´estat abans de cloure´s el proper mes d´abril a la sala Stroika.

«Interpretarem peces dels nostres tres discos, però també anirem ensenyant cançons noves, per veure com funcionen», explica Xevi Clemente, guitarrista del grup. «Per celebrar els deu anys, volíem fer alguna cosa diferent. Treure un disc, ara no ens ho plantegem, per això vam pensar en una gira de deu concerts per ensenyar temes nous que volem provar dalt de l´escenari», afegeix.

La primera escala d´aquest viatge d´aniversari té un protagonista especial, la sala El Sielu, «on vam presentar el nostre primer disc, pràcticament el primer concert que vam fer». Posteriorment, i durant l´hivern, «quan tot està més parat», els Sherpah tocaran a Reus, Lleida, Barcelona, Tarragona, Olot, Osca, Madrid i Granada.

«Quan vam començar, els ajuntaments et programaven més que ara, però de seguida va arribar la crisi... i ens l´hem menjada tota», rememora Clemente, indicant que, malgrat tot, els ens municipals es van incorporant de nou a la clientela dels grups musicals. La mateixa indústria discogràfica es va transformant contínuament i, en aquesta perspectiva, una dècada resulta un cicle notablement extens.

«Als que som músics, ens agrada tenir el disc a les mans, l´objecte físic, però els temps van canviant, i ara mateix és complicat tirar endavant l´edició d´un àlbum», comenta Clemente. No obstant això, el talent musical sempre troba canals per expressar-se: més enllà dels directes, que són «l´essència» de Sherpah, «una de les sortides per a les cançons pot ser penjar-les al canal YouTube».

El punt culminant de la interpretació musical, però, continua sent els concerts. Xevi Clemente recorda que «hem notat la crisi, com tothom, oimés tenint en compte que som un grup nombrós, deu persones, i això té un cost». Rebaixar el caixet i, fins i tot, tocar «sense cobrar alguna vegada» han estat els recursos per tenir cada any l´agenda plena. «Cap de nosaltres viu dels Sherpah; per tant, el més important és que el projecte tiri endavant, i preferim rebaixar el preu de contractació abans de reduir el nombre de músics de la banda».

La música de Sherpah s´ha caracteritzat sempre pel mestissatge de registres com els de la rumba i el reggae, gèneres amb molt ritme i efervescència festiva que la banda ha concretat en tres discos, 'Sol de la vida', 'Caravana' i 'Camino'. «En els concerts recuperarem temes que fa temps, potser cinc anys, que no toquem en directe, com 'Viajero' i 'Escucha', del primer treball que va facturar la banda.

L´última aparició de Sherpah a la capital bagenca és d´aquest estiu mateix, amb motiu de la Festa Major de la Font dels Capellans. «L´anterior, si la memòria no em falla, va ser a La Peixera», un local d´intensa però curta vida. «Si alguna cosa ens caracteritza és que ens ho passem molt bé tocant», assegura Clemente: «hem anat fent coneixences al llarg dels deu anys i això ens ha permès trobar aquests deu espais amb els quals volem celebrar una dècada de Sherpah».