El Museu de Montserrat dedica una exposició antològica al pintor barceloní Ramon Calsina (1901-1992), què repassa tots els gèneres i èpoques de l'artista. Sota el títol de 'Remembrança', la mostra exposa gairebé un centenar de peces, majoritàriament pintures, tot i que també hi ha cartells, dibuixos, vitralls o litografies. El fill del pintor i comissari de la mostra, Ramon Calsina, ha destacat que el seu pare era un pintor "amb molta personalitat", que tenia "un ofici molt ben après". Tot i que a Calsina no li agradaven les etiquetes, el seu fill ha relatat que els experts deien que feia una pintura "surrealista" o de "realisme màgic". L'exposició s'allargarà fins el 8 de novembre a la Sala Daura.

'Remembrança' és la nova exposició temporal que des d'aquest dijous es pot veure a la Sala Daura del Museu de Montserrat. El títol de la mostra fa referència a un quadre que evoca les llargues estades de Ramon Calsina a casa dels seus avis, quan encara era un infant. Segons ha explicat a l'ACN el fill del pintor i president de la Fundació Ramon Calsina, Ramon Calsina Garcés, el seu pare "va néixer a costat de Montserrat, a Sant Cristòfol, i pintava molts records de la seva infantesa i, per això, la muntanya sagrada és molt present a la seva obra". Per Calsina, és "un premi" que les pintures del seu pare s'exposin al Museu de Montserrat.

L'exposició fa una revisió molt completa de l'obra de l'artista, amb gairebé un centenar de peces, que abasten tots els gèneres i èpoques del pintor: des dels cartells per a obres de teatre que Calsina va fer als anys trenta, fins als vitralls, passant per les pintures de la seva època de maduresa. Segons ha relatat el seu fill, Calsina era un pintor "amb molta personalitat" i "amb un domini de l'ofici extraordinari". "Alguns deien que era surrealista, altres que feia un realisme màgic i sarcàstic, però el cert és que quan entres a una sala i veus un Calsina de lluny, de seguida el reconeixes per la seva personalitat", ha destacat el comissari.

Tot i que l'obra de Calsina sorprèn per la seva gran varietat, el seu fill ha destacat que la infantesa va marcar molt a l'artista i això queda reflectit en la seva pintura. "Vivia al Poble Nou, en un barri obrer ple de fàbriques, problemes i una lluita constant per millorar les condicions de vida", ha relatat el fill de l'artista, qui ha afegit que "la seva infantesa el va marcar molt i li va crear problemes de veure coses del món que no entenia". Segons ha explicat, l'artista "crea un món imaginari en les seves pintures, però la seva infantesa hi és molt present, ja que sempre retrata imatgeria d'aquella època".

Al llarg de la seva vida, Calsina va fer una cinquantena d'exposicions, la gran majoria a Barcelona, tot i que la seva presència mediàtica va ser força discreta. Segons ha relatat el seu fill, Calsina "va ser un pintor que no va estar mai de moda", tot i que "als anys trenta va tenir grans elogis". Segons ell, "des del punt de vista intel·lectual i artístic va tenir molt èxit però, en canvi, a nivell mediàtic va quedar una mica marginat".