El film documental ´Los castores´ de Nicolás Molina i Antonio Luco, que posa sobre la taula el greu problema que comporta introduir espècies forànies en un ecosistema i un joc de miralls entre el castor i l´ésser humà en el qual ens podrem observar des d´una distància que no és gens habitual, es podrà veure dDins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub,aquest dijous, a les 8 del vespre a l´espai Plana de l´Om de Manresa.

Derek i Georgia, una parella jove de biòlegs arriba als hostils paratges de la Terra del Foc, a la Patagònia xilena, per investigar una plaga devastadora de castors que està destruint l´ecosistema de la zona.

L´any 1946 es capturen 25 parelles de castors al Canadà i s´entreguen a una missió oficial de la marina argentina. Un hidroavió desembarca els animals a l´altre extrem del continent americà amb un objectiu: crear una indústria de pells. 70 anys després els castors s´han reproduït per tots els racons del paisatge: són més de 100.000. El somni de promoure el negoci de pells no va funcionar i ha quedat en l´oblit. Les consequ?ències d´un fet aparentment tant insignificant han sigut catastròfiques. Devoren els troncs dels arbres, construeixen preses al mig dels rius, maten les plantes que protegeixen els pingu?ins del vent i provoquen inundacions. Els habitants de la zona veuen com cada cop tenen menys zones per pasturar el seu bestiar i senten un odi profund cap als castors. Tots ells simpatitzen amb la determinació dels biòlegs per posar fi a la plaga. Però la missió no serà fàcil: els castors són experts del camuflatge, treballen silenciosament durant la nit i desapareixen amb la llum del sol.