El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (Mnactec) proposa una mirada polièdrica al rol femení en la industrialització del país a través d´una exposició en què les referències a la realitat de la condició laboral de les dones de la Catalunya Central són nombroses. Els professors Lluís Virós i Martín Iturralde, del Grup de Recerca «Treball, Institucions i Gènere», adscrit al Departament d´Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, són els comissaris d´un projecte que neix a Terrassa i, posteriorment, s´anirà instal·lant de forma temporal en els 26 museus del Sistema Territorial del Mnactec i altres equipaments del país.

La mostra presenta cinc àmbits temàtics que es despleguen en uns plafons que inclouen textos, gràfiques i imatges, com ara una il·lustrativa fotografia del fons del Museu Molí Paperer de Capellades en què es veu un grup de dones que compten paper. Aquesta instantània es pot contemplar en l´espai inicial, dedicat a les Operàries. «El gènere va ser un factor fonamental en la formació del treball industrial i de la classe obrera a Catalunya», s´apunta en el text introductori.

La presència de les dones va ser rellevant en sectors com el tèxtil, el suro, el paper, la indústria hidroelèctrica i la minera. Però «fins i tot quan la qualificació era la mateixa, les feines femenines es consideraven subalternes i de valor inferior». Una declaració que enllaça amb el següent àmbit, la Discriminació. Un sou inferior, el control moral i l´assetjament sexual van ser unes problemàtiques que elles «patien en els ambients industrials, especialment en les colònies».

Esposes i Mares posa de relleu la creació d´escoles bressol i llars d´infants per afavorir que les dones poguessin compaginar les tasques domèstiques amb les seves obligacions fabrils. Una altra manera de concebre la desigualtat sota el mantell del paternalisme.

La vaga de treballadores de la Fàbrica Nova de Manresa del mes de gener del 1946 és el tema central de l´àmbit Mobilitzacions femenines, que explica el fet paradoxal de l´hostilitat que les organitzacions sindicals van mostrar respecte de la incorporació de la dona al món del treball. El darrer espai de l´exposició està reservat per a Emprenedores i empresàries, amb un seguit de casos que demostren que, malgrat el camí que encara queda per recórrer en la consecució de la igualtat, no totes les cares directives són masculines.

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica

Rambla d´Egara, 270. Terrassa.

Fins l´1 de juliol. De dimarts a divendres, de 10 a 19 h; dissabte, diumenge i festius, de 10 a 14.30 h.

Entrades: 4,50 euros.

www.mnactec.cat