Artur Mas és el president que en fa 129 de la llarga llista de ciutadans -cap d´ells una dona- que han ocupat la principal dignitat política de la Generalitat des que Berenguer de Cruïlles, bisbe de Girona, va iniciar la relació l´any 1359. Una exposició que s´ha instal·lat fins després de festes a Cal Balaguer del Porxo de Súria explica els orígens de la institució, en el marc d´un segle XIV clau en la història de Catalunya.

Els presidents del segle XX són figures conegudes per la majoria de catalans. Lluís Companys va ostentar el càrrec abans de la ruptura causada per la guerra civil espanyola, Josep Irla va ser el primer president a l´exili, abans que Josep Tarradellas el succeís i fos, també, el reiniciador de la Generalitat un cop mort Franco i reinstaurada la democràcia. Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas han escrit fins ara els darrers episodis d´una història que va viure la seva pitjor crisi amb la derrota a la guerra de Successió. Per cercar l´antecessor de Macià, president entre 1931 i 1933, cal remuntar-se fins al 1714: Josep de Vilamala, sagristà de Sant Esteve de Banyoles.

La mostra que ha obert portes al Poble Vell de Súria se centra en els instants fundacionals de la llarga narració històrica de la Generalitat. Uns plafons amb profusió d´imatges proporcionen la informació necessària per entendre la gènesi de la institució des dels punts de vista social, polític i econòmic.

Les Corts Generals que es van celebrar el 1359 a Cervera són el punt de partida d´un nou ens de govern que naixia en una Catalunya en crisi i necessitada de liquiditat. Anomenada inicialment Diputació del General, la institució va donar resposta a la cada cop més complexa administració de les finances públiques. De les exigències de la guerra en va emergir una màquina institucional i burocràtica que perviu sis segles i mig després.

Cal Balaguer del Porxo. c. Sant Climent, 21. Súria.

Fins l´11 de gener.

Divendres, dissabte, diumenge i festius, d´11 a 14 h; dissabtes no festius, també de 16 a 18 h.

Entrada lliure.