Cineclub Manresa projecta aquest diumenge la pel·lícula Doctor Zhivago (1965), que tanca el cicle sobre cinema i literatura. Aquest mític llargmetratge va traslladar a la pantalla gran la controvertida novel·la de Boris Pasternak (1890-1960), publicada el 1957 i prohibida per les autoritats soviètiques. El film narra la història d´amor apassionada i transgressora entre un metge idealista, Yuri, i la jove Lara. Un idil·li que haurà de lluitar contra les barreres morals (ell està casat amb una altra dona) i l´agitació social i política d´una època extremadament convulsa (la Primera Guerra Mundial, la Revolució d'Octubre, la Guerra Civil Russa).

David Lean (1908-1991) fou un autor especialment dotat per al cinema romàntic que, sense haver de renunciar a la seva vena poètica, va evolucionar artísticament des d´un cinema intimista rodat amb pocs mitjans -el seu magistral i influent Breve encuentro (1945)- fins a obres monumentals amb un pressupost folgat. Un nom llegendari que ha esdevingut el paradigma de realitzador capaç de fusionar brillantment i coherentment l´èpica i la lírica, la dimensió individual i la col·lectiva, l´exigència creativa i l´eficiència popular. Doctor Zhivago sintetitza prodigiosament les intencions i les virtuts de la segona etapa del director anglès, i s´alça, gairebé mig segle després, com una epopeia torrencial i corprenedora, tocada per una sensibilitat d´una gran volada.

Doctor Zhivago

Estats Units, 1965. Drama. 197 minuts. Direcció: David Lean. Guió: Robert Bolt, basat en la novel·la de títol homònim de l´escriptor rus Boris Pasternak. Intèrprets: Omar Sharif (Yuri), Julie Christie (Lara), Geraldine Chaplin (Tonya), Rod Steiger (Komarovsky), Alec Guinness (Yevgraf), Tom Courtenay (Pasha) i Siobhan McKenna (Anna). Format: 35 mm/ VOS. Cicle «Cinema i literatura». Diumenge, a les 18.30 h, al teatre Conservatori. Preu: 5 euros. Venda a taquilles.