Manresa potenciarà aquest cap de setmana la seva història ignasiana en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. La visita guiada per la Manresa ignasiana d'aquest dissabte al matí s'acabarà a la Cova per lluir aquest centre espiritual com una joia de la ciutat. Com a novetats de la programació, també destaquen l'espai de la Guerra de Successió i l'exposició 'Pau Casals i l'exili' al Museu Comarcal de Manresa, que farà jornada de portes obertes.

La visita de dissabte al matí

La directora de l'Oficina de Turisme de Manresa, Esperança Holgado, ha destacat que "aquest any, la Cova té una importància especial", ja que l'elecció del papa Francesc, el primer de l'orde jesuïta, ha creat "una gran expectació i interès tant a Catalunya com a fora" per la història ignasiana. "Amb un patrimoni tan singular i especialitzat com el que té Manresa, volem convidar els ciutadans i la gent d'altres llocs a participar en les jornades", ha animat Holgado.

La visita a la Manresa ignasiana s'ha programat per al dissabte al matí, a partir de les 11 h, i transcorrerà per l'antic Col·legi de Sant Ignasi, la Capella del Rapte, el Pou de la Gallina, el carrer del Balç i, finalment, la Cova de Sant Ignasi. Aquest conjunt patrimonial és el nucli que la ciutat vol potenciar amb vista a l'ambiciós projecte de Manresa 2022 per projectar-se al món amb motiu dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi.

La responsable del santuari de la Cova, Isabel Soto, ha explicat en la presentació de les jornades que els participants en la visita ignasiana podran visitar l'avantsala, on el fundador de la Companyia de Jesús "va fer la conversió", i la coveta, espai de "pregària i meditació" on va escriure els 'Exercicis Espirituals'.

Pel que fa al carrer del Balç, a més de ser una de les parades de la ruta ignasiana, oferirà "dues modalitats de visita", ha detallat la representant de l'equipament, Sílvia Ruiz. D'una banda, la visita completa al centre d'interpretació i al carrer del Balç amb els preus habituals. De l'altra, l'entrada en jornada de portes obertes al carrer medieval, però sense la part audiovisual.

Portes obertes al Museu Comarcal

El Museu Comarcal proposa la visita, tant dissabte com diumenge, a l'espai dedicat a la Guerra de Successió, que és el punt de partida de l'itinerari '1713-1714. La ciutat cremada', que recorda el tràgic episodi de l'incendi de l'agost del 1713 a Manresa per part de les tropes borbòniques. L'altra contribució del Museu Comarcal a les Jornades Europees del Patrimoni serà a l'Espai Memòries, on s'estrenarà l'exposició itinerant 'Pau Casals i l'exili', de la Fundació Pau Casals i Memorial Democràtic.

"Pau Casals és una figura emblemàtica de l'exili; humanista, sacrificat, esforçat per als altres i compromès", ha destacat el director del Museu Comarcal, Francesc Vilà. L'exposició mostra la faceta musical de Pau Casals i sobretot aquesta dimensió humanista, "amb la campanya a favor dels refugiats, de la pau i de la solidaritat i amb una crítica radical a les dictadures, fossin les que fossin, i a les democràcies que toleraven les dictadures", ha afirmat Vilà. L'exposició, que s'inaugura divendres, es podrà visitar fins l'1 de desembre.

Portes obertes a Can Font

També obrirà les seves portes dissabte el Centre de l'Aigua de Can Font, amb una visita programada els anomenats Dipòsits Nous, un equipament industrial "que es va construir a finals del segle XIX i que encara està en funcionament", ha subratllat la directora del Museu de la Tècnica, Alba Subirana. A més, dissabte s'ha organitzat una visita de descoberta dels elements patrimonials del regadiu a l'entorn del Parc de L'Agulla.

El Museu de la Tècnica agafarà protagonisme diumenge, amb visites a les exposicions relacionades amb la Sèquia i l'aigua i amb la cinteria, així com la mostra 'Els invents del TBO i dels seus dibuixants'. Tancaran la matinal de diumenge les visites teatralitzades a la Seu, que recupera el personatge de Berenguer de Montagut, el mestre d'obres d'aquest monument gòtic, per fer un recorregut amb accés a les cobertes.

Per completar aquesta oferta cultural, el Centre d'Estudis del Bages ha organitzat una visita a la Fàbrica de Carbons Elèctrics, al nucli de Boades, a Castellgalí, el dissabte al matí. La fàbrica, que va ser creada el 1898 pel manresà Climent Asols, és un dels elements destacats del patrimoni industrial de la comarca.